14/08/2023

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Милош Малетић обишли су данас радове на реконструкцији и проширењу Кањишког пута на Палићу и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици, истакавши да је Покрајинска влада претходних година у Суботици реализовала бројне важне пројекте и урадила конкретне ствари за људе који ту живе.
„Покрајинска влада ће ове и следеће године, преко Управе за капитална улагања, са готово 400 милиона динара финансирати изградњу и реконструкцију коловоза у 20 улица у Суботици, Чантавиру и Доњем Таванкуту, као и изградњу бициклистичке стазе на три деонице“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Кањишки пут реконструише се у дужини од скоро два километра, а пројектом је предвиђено и проширење пута са три на шест метара.

Председник Мировић је обишао и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици где је Покрајинска влада обезбедила новац за нове кревете, душеке и део опреме за кухињу. Дом „Колевка“ је социјално здравствена установа која збрињава децу са сметњама у развоју од рођења до 26 година живота. Председник је додао да ће након ребаланса буџета на располагању бити додатних 400 милиона динара за интервенције у 27 домова у систему социјалне заштите у АП Војводини.

„Водили смо рачуна о равномерном развоју града Суботице. Кањишки пут је изузетно важан јер представља најкраћу везу између Суботице и Кањиже. Парелно са овим радовима одвијају се и радови на другим локацијама на територији града“, изјавио је градоначелник Суботице Стеван Бакић и истакао захвалност Покрајинској влади јер Суботица никада није имала већу подршку и улагања.

Председник Мировић одржао је данас и радни састанак са градоначелником Суботице, управником Народног позоришта, пројектантима, представницима извођача радова и надзора на тему завршетка једног од раније започетих дугогодишњих пројеката – адаптацију, реконструкцију и доградњу Народног позоришта у Суботици.
„У току су завршни радови на реконструкцији Народног позоришта. Овај посао је сложен, радимо на томе да у наредним месецима пустимо позориште у функцију. Паралелно радимо и на прибављању употребне дозволе“, истакао је Мировић и додао да ће сваког месеца до прибављања употребне дозволе координисати радове с циљем да се позориште што пре стави у функцију.

Објекат Народног позоришта, најстаријег позоришта на простору некадашње Југославије, изграђен је 1854. године, јединствена је архитектонска целина проглашена за непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања АП Војводине, од јула 2016. године до данас издвојила је за овај пројекат око 1,4 милијарде динара. Реч је о пројекту који се финансира средствима Владе Републике Србије, Покрајинске владе и Града Суботице. Укупна новопројектована површина објекта износи око 14.600 квадратних метара.
У овом тренутку, завршени су радови који су били предвиђени у оквиру VII, VIII/0 фазе и VIII/1 фазe радова. У складу са пројектном документацијом, са завршетком VIII/2 фазе радова, позориште ће моћи да функционише. Фаза IX радова обухвата радове на завршетку концертне дворане.
„Преузео сам обавезу да оперативно координирам извођачима, подизвођачима, надзорима и представницима свих заинтересованих страна на завршетку радова на реконструкцији Народног позоришта у Суботици“, истакао је Мировић.
Обиласку Суботице присуствовао је и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић.