03/04/2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i direktor Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine Nedeljko Kovačević obišli su danas radove na obnovi prve deonice Grebenskog puta na Fruškoj gori, od Iriškog venca do hotela „Norcev“. Vrednost projekta je oko 50 miliona dinara, a sredstva su, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, dodeljena Opštini Irig.

Nakon obilaska puta, Igor Mirović je izjavio da će u narednih nekoliko nedelja ovi radovi biti završeni, ali da se nastavlja dalje sa obnovom sledeće deonice.

„Pripremamo projekat i za nastavak obnove puta, od hotela „Norcev“ do Banstola i verujem da će se to raditi naredne godine. S obzirom na to da su, u dogovoru Pokrajinske vlade i Ministarstva saobraćaja, „Putevi Srbije“ preuzeli da obnove deonicu državnog puta od Banstola do Sremskih Karlovaca, tako ćemo, u narednih godinu dana, zaokružiti ovaj putni deo na Grebenskom putu“, istakao je Igor Mirović

Rekonstrukcijom biće omogućena bolja povezanost inđijske i iriške opštine i obezbeđen bezbedniji put ka izletištima i manastirima Fruške gore.

Predsednik Pokrajinske vlade naglasio je da je Grebenski put koji se proteže gredom Fruške gore u dužini od oko 57 kilometara posebno važan za Nacionalni park „Fruška gora“, izletnike i ljubitelje ove planine, kao i za razvoj turizma u ovom kraju. Za njegovu kompletnu obnovu, deonicu po deonicu, biće, kako je rekao, potrebne godine i zajednički napori. Mirović je naglasio da nema dovoljno adekvatnih objekata na Fruškoj gori i da se nada da će infrastrukturno ulaganje u rekonstrukciju Grebenskog puta privući i neke privatne inicijative koje će doprineti razvoju ovog dela Srema.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović osvrnuo se i na druge projekte koji se realizuju na teritoriji opštine Irig. On je rekao da je Pokrajinska vlada ove godine izdvojila sredstva za nekoliko važnih projekata u ovoj opštini, među kojima su: uređenje rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza, objekat stare Kasine, sanacija krova na predškolskoj ustanovi. Prema njegovim rečima, opština Irig ranijih godina nije dobijala mnogo sredstava, ali se ta praksa menja i da će Pokrajinska vlada u saradnji sa ovom lokalnom samoupravom zajednički raditi na pripremi i realizaciji projekata koji treba da doprinesu da iriška opština počne da stiže razvijenije opštine u Sremskom okrugu.

Na pitanje medija koje se odnosi na Fruškogorski koridor (Novi Sad – Ruma sa tunelom kroz Frušku goru), predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da su u republičkom budžetu planirana sredstva za početak finansiranja rešavanja imovinsko-pravnih odnosa na toj trasi, kao i da je za dve faze na trasi koridora završena izrada idejnog projekta. Prema njegovim rečima, nastavlja se priprema idejnih projekata na trasi kroz Novi Sad, od Paragova do Petrovaradina. Kada i to bude gotovo, paralelno sa rešavanjem imovinskih odnosa, projekat će bi biti spreman, prema međunarodnim standardima.

Mirović je zatim rekao da će realizaciju radova na izgradnji koridora, kao odluku o modelu njenog finansiranja, preuzeti Vlada Republike Srbije. Dodao je da postoji veliko interesovanje mogućih investitora za ovu saobraćajnicu i da to ne čudi, s obzirom na to da ovim putem dnevno prođe oko 12 000 vozila, od toga više od 700 teretnih.

Predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović je izjavio da je ova opština prva imala gotov projekat za sanaciju deonice Grebenskog puta koja prolazi kroz ovu opštinu i da će to doprineti većem razvoju turizma u iriškoj opštini.