22/11/2022

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Miloš Maletić i predsednik opštine Temerin Mladen Zec potpisali su danas u Temerinu ugovor o prenosu sredstava za finansiranje projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje bunarske vode sa izvorišta Staro Đurđevo u Temerinu“. U skladu sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu, za finansiranje ovog projekta obezbeđeno je 100.000.000,00 dinara u ovoj godini.
„Potpisivanjem ovog ugovora, Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine dodelila opštini Temerin inicijalna sredstva za početak izgradnje prečistača pijaće vode u Starom Đurđevu. U pitanju je značajan kapitalan projekat, o čemu svedoči i sama vrednost izgradnje od gotovo 1,6 milijardi dinara“, istakao je ovom prilikom Maletić. On je dodao da će efekte izgradnje ove fabrike vode osetiti preko 30.000 stanovnika temerinske opštine, kao i da će se kapacitet sa postojećih 35 l/s podići na 130 l/s, što će u narednom periodu doprineti i daljem privrednom razvoju opštine.

„Pokrajinska vlada je u ovim izazovnim vremenima uspela da iznađe mogućnosti da se ovaj projekat finansira tokom ove i naredne dve budžetske godine. Ovaj projekat će još jednom pokazati sinergiju u saradnji Pokrajinske vlade i Vlade Republike Srbije, u skladu sa smernicama koje je dao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić da sve lokalne sredine imaju pijaću vodu, kanalizaciju i putnu infrastrukturu u cilju ravnomernog regionalnog razvoja“, napomenuo je direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Miloš Maletić.

Predsednik opštine Mladen Zec je rekao da potpisivanjem ovog ugovora opština Temerin započinje rešavanje velikog problema koji imaju sa pijaćom vodom.
„Potpisivanjem ugovora, stvoreni su svi preduslovi za raspisivanje javne nabavke za pronalaženje izvođača radova za izgradnju prečistača. Radovi na izgradnji bi trebalo da traju naredne dve godine, tako da očekujemo da ćemo u 2024. godini završiti ovo postrojenje“, dodao je Zec, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi i Upravi za kapitalna ulaganja što su prepoznali značaj ovog kapitalnog projekta.

U naseljima opštine Temerin postoji konstantna pojava većeg sadržaja arsena i amonijaka od dozvoljenih. Zbog koncentracije arsena iznad MDK zabranjeno je korišćenje vode za piće iz vodovodne mreže na teritoriji cele opštine. Lokacija izvorišta „Staro Đurđevo“ po svojim hidrogeološkim svojstvima i fizičko – hemijskim kvalitetom sirove vode, u odnosu na ostala izvorišta, kao i položajem u odnosu na dva najveća naselja u opštini je najpovoljnije za snabdevanje cele opštine, ali imaće i najmanje operativne troškove kod tretmana sirove bunarske vode.