01/09/2018

Izgradnju novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koji je dugačak 474 metra, a širok 31,45 metara, zajednički su finansirali Evropska unija, Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Grad Novi Sad, a njegova ukupna vrednost je 54 miliona evra.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je danas otvaranju novog Žeželjevog mosta u Novom Sadu za drumski saobraćaj, koji su svečano otvorili predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han. Obraćajući se prisutnima, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ništa nije toliko značajno i neophodno kao mostovi, jer bez njih ne možemo nigde ni da odemo, ni da se vratimo, a isto tako, kako je precizirao, bez njih nema ni našeg puta ka EU, ka prosperitetu, standardu, sigurnosti i boljitku.

„Veoma sam zahvalan Evropskoj uniji, Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi i Gradu Novom Sadu, jer su pokazali da zajedničkim radom možemo da oporavimo zemlju. Mostovi su uvek tamo gde se ukrštaju ljudske potrebe ka budućnosti, ka ciljevima, uspešnim i vrednim ljudima i zato, kada pogledam ovaj predivni most, više nego ikada mi je jasno da se ceo posao svodi upravo na građenje mostova“, izjavio je predsednik Vučić.

Evropski komesar Johanes Han rekao je da je Žeželjev most deo puta Srbije u Evropu, ocenjujući da će svi građani od njega imati koristi.

„Most je najbolji simbol procesa evrointegracija, jer integracija znači gradnju mostova između građana, među narodima, između prošlosti i budućnosti. Žeželjev most je ključna veza trans-evropske železničke mreže, važan deo strateškog evropskog Koridora 10 i omogućiće brži i lakši saobraćaj“, istakao je komesar Han.