22/06/2023

Izgradnja novog objekta doma kulture u Ravnom Selu je završena i opština Vrbas je dobila centar kulture će odgovarati potrebama amaterske pozorišne produkcije, kao i organizacijama gostovanja profesionalnih pozorišta, prikazivanja filmskih projekcija, promocija knjiga, izložbi, održavanja festivala i sličnih manifestacija.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je večeras novi dom kulture, čiju izgradnju je finansirala Pokrajinska vlada preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine sa više od 237 miliona dinara. Novoizgrađeni objekat, ukupne površine 1.050 kvadratnih metara, izgrađen je na mestu nekadašnjeg Doma, koji je izgoreo u požaru 2016. godine. Objekat je podeljen u četiri programske celine: scensko-gledališni prostor, koji obuhvata pozornicu sa gledalištem kapaciteta 223 sedišta, kabine za režiju svetla, zvuka i projekciju filmova, kao i magacin dekora, kostima i rekvizite, pomoćni prostori gledališta, prostori za zaposlene i izvođače i tehnički prostori.

„Kultura je najvažnija nit koja nas povezuje, baštini, koja nas drži. Ona je nešto što uvek, u svakom segmentu života, mora biti ključni beočug u lancu očuvanja jedne nacije i duhovnosti“, rekao je predsednik Mirović nakon obilaska Doma kulture.

Predsednik je podsetio na to da je novi Dom kulture izgrađen na osnovu ideje Lazara Ristovskog, a podržali su je brojni umetnici, koji su ovaj projekat učinili vidljivijim, među kojima su Rade Šerbedžija i Radoš Bajić.

„Ovde ćemo u budućnosti videti umetnike iz različitih branši, među njima i pisce, književnike, pesnike, koji će mlade ljude iz Ravnog Sela i okolnih mesta uvoditi u tajne jezika, u simbole, poruke, u sve ono što naša književnost jeste“, rekao je Mirović.

Predsednik je naglasio da je, pored Ravnog Sela, u južnoj Bačkoj u toku ili je završena, rekonstrukcija domova kulture i kulturnih centara u mnogim mestima. Završena je obnova doma kulture u Lovćencu i Srbobranu, za mesec-dva će početi rekonstrukcija Kulturnog centra u Vrbasu, a očekuje nas početak radova na rekonstrukciji Kulturnog centra u Titelu.

„Širom Vojvodine smo započeli ovaj važan posao za našu kulturu, jer želimo da lokalni umetnici i stvaraoci, mladi pre svega, ostanu u svojim sredinama, da stvaraju, i da na taj način čuvaju lokalnu i nacionalnu kulturnu baštinu“, naglasio je Mirović.

Izgradnjom novog objekta doma kulture u Ravnom Selu daje se doprinos očuvanju i promociji kulture i njenih stvaralaca, a vodeća kulturna manifestacija „Ravno Selo film festival“ konačno će imati svoj dom, što će ovo malo naseljeno mesto opštine Vrbas pozicionirati na kulturnoj mapi ne samo Srbije, već i celog regiona.