15/11/2017

U prisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, republičkog ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića, pokrajinskog sekretara za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenada Grbića, direktora Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljka Kovačevića i gradonačelnika Vladimira Sanadera, danas je u Sremskoj Mitrovici otvoren novoizgrađen podvožnjak koji povezuje grad sa industrijskom zonom. Izgradnjom podvožnjaka i pristupnih puteva, rešen je višegodišnji problem građana kada je reč o bezbednosti saobraćaja, ali i obezbeđeni bolji uslovi za dalji privredni razvoj Sremske Mitrovice.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, obraćajući se okupljenim građanima, istakla da je Sremska Mitrovica jedan od najsvetlijih primera u Srbiji i regionu po tome kako odgovorna lokalna samouprava može da izgleda.

„Grad se odvažio da promeni način na koji radi, način na koji se dočekuju investitori i podržavaju domaći preduzetnici i zbog toga je danas stopa nezaposlenosti u Sremskoj Mitrovici jednocifrena“, istakla je Brnabić naglašavajući da je Sremska Mitrovica, poslednjih godina, uvrštena u „top 10“ destinacija za ulaganje u Evropi po najuglednijem ekonomskom nedeljniku “Fajnenšl tajmsu”.

Time je, kako je napomenula premijerka Brnabić, celoj Evropi i svim investitorima poslata poruka da, ako traže mesto za ulaganje u gradu u kome živi do 100.000 građana, dođu u Sremsku Mitrovicu.

Podvožnjak sa pristupnim putevima je građen oko godinu i po dana i izgradnja je koštala oko pet miliona evra. Preko konkursa za finansiranje projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine podržala je projekat dodelivši oko 80,6 miliona dinara. Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević je ovom prilikom istakao da je politika Pokrajinske vlade, politika okupljanja oko projekata zajedno sa Vladom Republike Srbije i lokalnim samoupravama, donela vidljive rezultate u svim delovima Vojvodine.

„Uz podršku Pokrajinske vlade, samo preko Uprave za kapitalna ulaganja izdvojili smo 6,3 milijari dinara za realizaciju 153 projekta u proteklih godinu dana. Zato s ponosom ističemo da smo izdvojili sredstva za izgradnju i opremanje 14 industrijskih i radnih zona, da smo započeli rekonstrukciju Grebenskog puta duž Fruške gore, da smo započeli rekonstrukciju internističkog odeljenja bolnice u Pančevu, da smo opremili angio salama bolnice u Somboru, Zrenjaninu i Subotici, da smo započeli gradnju zgrade Radio-televizije Vojvodine, da završavamo izgradnju Žeželjevog mosta, ali i Narodnog pozorišta u Subotici“ , istakao je ovom prilikom Kovačević dodajući da je priprema pokrajinskog budžeta za narednu godinu već u toku i da se planiraju sredstva koja će pokrenuti novi investicioni ciklus u skladu sa predlozima projekata koje su lokalne samouprave istakle kao svoje prioritete za dalji lokalni i regionalni ekonomski razvoj.

Ukazujući na značaj izgradnje podvožnjaka, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić je istakao veliki značaj projekta u pogledu bezbezbednosti saobraćaja.

„U toku prošle godine, 167 najmlađih naših građana je povređeno u saobraćajnim nesrećama. Ovakav jedna investicija, izgradnja podvožnjaka, podićiće stepen bezbednosti na viši nivo“, istakao je Grbić dodajući da će ova investicija, osim u zoni bezbednosti, doprineti boljoj povezanosti svih delova grada i prigradskih naselja, ali i da Sremska Mitrovica privuče nove investitore.

Gradonačelnik Vladimir Sanader naveo je da je izgradnjom objekta ostvaren višedecenijski san građana Sremske Mitrovice koji žive severno od pruge, koja je, kaže, bila prepreka za širenje grada i bezbednost.

“Nadam se da je ovo samo početak u daljem razvoju grada. Novi projekti su ispred nas”, rekao je Sanader.