21/03/2022

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, zajedno sa direktorom Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, uručio je danas ugovore vredne ukupno 4,5 milijardi dinara predstavnicima gradova i opština za realizaciju 32 projekta u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, razvoja sporta i u oblasti kulture.
„Ovo je važan dan za Vojvodinu jer počinje novi investicioni ciklus, u kojem ćemo zajedničkim naporima, baš kao i minulih godina, realizovati nove konkretne projekte značajne za Vojvodinu i svih 45 lokalnih samouprava. Ta sredstva biće investirana direktno u lokalni ekonomski razvoj“, izjavio je Mirović i dodao da je iz pokrajinskog budžeta, preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, za ove namene izdvojeno 3,6 milijardi dinara, dok će ostatak obezbediti lokalne samouprave.

Prema njegovim rečima, na ovaj način biće započeta realizacija 21 novog, velikog projekta u Vojvodini i nastavljeno finansiranje 11 projekata koji su planirani kao višegodišnji.

Mirović je naglasio da se u ovom delu finansiranja ne nalaze oni projekti koji su direktno iskazani u budžetu AP Vojvodine za 2022. godinu, poput izgradnje fabrika vode u Odžacima, Beočinu i Temerinu, kao i izgradnje „Muzeja 2021“ i rekonstrukcije Studija M u Novom Sadu.

Između ostalog, predsednik je najavio brojne projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture – novu kružnu raskrsnicu na potezu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice u Novom Sadu, rekonstrukciju dela biciklističke staze od Futoga prema Veterniku, sanaciju i rekonstrukciju saobraćajnica u Subotici, Pančevu, Apatinu, Senti, Žitištu, Sečnju, Temerinu, Titelu, Irigu, Žablju i Odžacima.

Kada je reč o vodosnabdevanju i zaštiti voda, Mirović je izdvojio rekonstrukciju dela distributivne vodovodne mreže u Kikindi i sanaciju postrojenja za dezinfekciju pijaće vode u Gložanu i Magliću, kao i projekte u opštinama Nova Crnja, Mali Iđoš, Kanjiža i Bački Petrovac.

Za lokalni i regionalni ekonmski razvoj putem ovih konkursa obezbeđeno je više od 757 miliona dinara za projekte u Novom Sadu, Vršcu, Kuli, Šidu, Apatinu, Novom Bečeju i Bačkoj Topoli.

U oblasti sporta, prema njegovim rečima, biće dograđena fiskulturna sala u Srednjoj tehničkoj školi u Somboru i izgrađena sala u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević“ u Sremskoj Mitrovici.

Počeli su i radovi u sportskoj sali u Inđiji, što je jedan od nasleđenih projekata bivše pokrajinske administracije.

U toku je priprema za rekonstrukciju kulturnih centara u Srbobranu, Lovćencu, Ravnom Selu, Velebitu i Aleksandrovu.

„Ova godina biće investiciona, godina novih uspeha za sve naše lokalne samouprave. Sve što smo planirali, mi smo i realizovali, za razliku od perioda pre 2016. godine“, istakao je predsednik Mirović.