13/07/2023

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас радове на реконструкцији, доградњи и изградњи објеката у склопу комплекса Дома за душевно оболела лица у Чуругу, у општини Жабаљ, и истакао да је ово једна од највећих инвестиција у систему социјалне заштите, вредна више од 920 милиона динара. Догађају су присуствовали и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић, председник општине Жабаљ Урош Радановић и директор Дома Мирослав Кресић.
Дом за душевно оболела лица у Чуругу је установа социјалне заштите, регистрована за пружање услуга домског смештаја, капацитета до 200 корисника.
„Ову инвестицију смо започели пре нешто више од годину дана са циљем да обезбедимо функционалност објеката и квалитетнији боравак и негу корисника, у складу са свим прописаним условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите. Важно нам је да овај посао завршимо квалитетно и у уговореним роковима, иако су грађевински радови веома сложени, јер се одвијају уз свакодневни живот пацијената и запослених“, изјавио је Мировић и истакао да је у овом дому по десет корисника живело у једној соби, а нови дом ће имати двокреветне и трокреветне собе.
Мировић је приликом обиласка од извођача радова затражио поштовање уговореног рока радова предвиђеног за април аредне године.

Пројектом су предвиђени рушење и изградња нових објеката, као и реконструкција и доградња постојећих објеката:
Павиљон 1 – за смештај корисника којима је потребан мали степен подршке: доградња и реконструкција објекта који ће имати око 566 квадратних метара. Смештајни капацитет реконструисаног објекта је за 44 корисника.
Павиљон 2 – за смештај корисника којима је потребан већи степен подршке: рушење постојећег објекта и изградња новог објекта, површине 650 квадратних метара. Објекат је планиран као приземни, капацитета за боравак 50 корисника.
Павиљон 3 – за смештај корисника којима је потребан најмањи степен подршке: рушење постојећег објекта и изградња новог објекта, у коме ће у приземљу бити смештени корисници (капацитета за стотину корисника), а на спрату ће бити смештене канцеларије за администрацију. У овом објекту биће смештена главна амбуланта, као и простори дневног боравка и радне терапије.
Павиљон 4 – за смештај корисника којима је потребан највећи степен подршке: изградња новог објекта, површине око 480 квадратних метара, капацитета за боравак 26 корисника који су непокретни.
Биће реконструисани и кухиња са трпезаријом и вешерај, а у току су и радови на изградњи новог објекта портирнице. Предвиђено је и уређење комуналне инфраструктуре и партерно уређење које обухвата реконструкцију интерних саобраћајница и изградњу паркинг простора, уређење пешачких стаза и платоа, постављање пратећег мобилијара, као и уређење зеленила. Новопројектовани Дом за душевно оболела лица располагаће капацитетом до 220 корисника.