06/12/2016

Pokrajinska vlada i Grad Sombor će mnogo više nego do sada, u zajedničkoj realizaciji velikih projekata podsticati, pre svega, lokalni ekonomski razvoj – dogovoreno je na radnom sastanku predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića sa delegacijom Grada Sombora, koju je predvodila gradonačelnica Dušanka Golubović.

Sastanku su prisustvovali i pokrajinski sekretar za zdravstvo doc. dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević.

Mirović je izjavio da je na sastanku dogovorena realizacija niza projekata, pre svega onih kojima se obezbeđuje ekonomski razvoj i zapošljavanje, zatim projekata u oblasti komunalne infrastrukture, kao i projekata kojima se poboljšavaju uslovi za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu i na kraju, ne manje važni, projekti u kulturi.

“Dogovorili smo se da već u januaru pristupimo zajedničkom finansiranju izgradnje dela buduće industrijske zone u Somboru, jer je privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mesta, glavno pitanje budućeg razvoja Sombora. Razgovarali smo i o projektima u oblasti razvoja poljoprivrede, želimo da predstavimo za sve registrovane poljoprivredne proizvođača novi model podsticaja koji će biti veoma visoki u budućem pokrajinskom budžetu. U naredne tri godine zajednički ćemo pristupiti rešavanju pitanja vodosnabdevanja u naseljenim mestima na teritoriji Grada Sombora, jer smatramo da je to prioritetno. Intervenisaćemo za jednu osnovnu i jednu srednju školu na teritoriji Grada Sombora. Razgovaralo se o inicijativi Grada Sombora i verujem da ćemo u narednih godinu dana imati jednu novu spomen-zbirku, odnosno galeriju slika pokojnog Save Stojkova, kao još jednu buduću kulturnu tačku u Somboru”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade i najavio da će već u januaru 2017. godine, nakon prvog konkursa, ukoliko u formalnom smislu Grad Sombor zadovolji ovo što je dogovoreno, biti obezbeđena sredstva za neke od projekata.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je ponovila da su na sastanku utvrđene zajedničke i konkretne mere, kako u kratkoročnom, tako i u dugoročnom periodu, te da je napravljen dobar mehanizam za procese dalje saradnje.