11/07/2017

Direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević posetio je danas opštinu Irig, i tom prilikom, zajedno sa predsednikom opštine Stevanom Kazimirovićem, obišao gradilište gde se izvode radovi na rekonstrukciji i adaptaciji rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza. Uz podršku Pokrajinske vlade, za realizaciju druge faze radova koja podrazumeva izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji krova i ostale građevinske radove, Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedila je 11.000.000,00 dinara na konkursu u oblasti kulture. Ukupna ugovorena vrednost radova je 11.379.339,04 dinara, a ostatak sredstava je obezbeđen iz budžeta lokalne samouprave.

„Našem čuvenom Irižaninu, koji je ostavio prepoznatljiv trag u srpskoj postmodernoj književnoj kritici i kao scenarista filmova, danas se odužujemo tako što trošnu rodnu kuću adaptiramo u moderan kulturni centar, koji će postati stecište književnih, i uopšte, kulturnih dešavanja u ovom delu Vojvodine. Na ovom mestu biće nastavljena tradicija Prve srpske čitaonice, osnovane u Irigu još 1842. godine“, istakao je u izjavi medijima direktor Uprave Nedeljko Kovačević.

Predsednik opštine Stevan Kazimirović je, zahvaljujući se na podršci pokrajinskih institucija u realizaciji projekata na teritoriji Iriga, istakao da će izgradnjom multimedijalnog kulturnog centra da bude upotpunjena turistička ponuda Iriga.
Nakon obilaska gradilišta, direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i predsednik opštine održali su radni sastanak na kome je razgovarano o planovima daljeg razvoja opštine i mogućnosti zajedničke saradnje.