06/09/2017

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas u Novom Sadu sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem, povodom realizacije zajedničkih investicija od nacionalnog značaja – izgradnje Narodnog pozorišta u Subotici i zgrade Radio-televizije Vojvodine. Mirović i Vukosavljević potpisali su i Ugovor o prenosu sredstava iz republičkog u pokrajinski budžet, radi zajedničkog finansiranja sedme faze projekta Narodnog pozorišta u Subotici, u iznosu od 111 miliona dinara. Sa ovim sredstvima, za nastavak radova na Narodnom pozorištu u Subotici, iz pokrajinskog budžeta biće obezbeđeno 223 miliona dinara.

Mirović i Vukosavljević su obišli i gradilište Radio-televizije Vojvodine, gde je predsednik Pokrajinske vlade izjavio da je već izabran izvođač koji će početi da gradi novu zgradu RTV-a. Obilasku radova na rušenju ostataka zgrade Radio-televizije Vojvodine, prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević.

„Više od hiljadu zaposlenih u RTV imaće najbolje uslove za rad, ako se imaju u vidu druge medijske kuće u našoj zemlji. Posebno važan segment jesu manjinske redakcije, koje će imati prostor da u još snažnijem profilu informišu na jezicima nacionalnih manjina. I ne manje važno je to, da će RTV, kao javna medijska ustanova, imati prostor za kreativnije i raznovrsnije sadržaje“, izjavio je Mirović.

Mirović je naglasio da se celokupne aktivnosti na izgradnji nove poslovne zgrade RTV, koju zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada, odvijaju racionalno i u planiranim rokovima. Kako je rekao, početak radova na ovoj fazi izgradnje planira se do kraja godine, a već ovih dana vodiće se razgovori o finansiranju poslednje faze izgradnje novog poslovnog objekta RTV.

„Ove projekte smo izveli efikasno i brzo, i na tome sam zahvalan ministru Vukosavljeviću i verujem da ćemo i u narednoj godini sarađivati istim takvim tempom“, izjavio je Mirović.

Vukosavljević je podsetio da su ove godine Republika i Pokrajina, zajedno obezbedile po 400 miliona dinara da bi se došlo do ove druge faze uklanjanja ostataka stare zgrade i izneo da očekuje da će u „razumnom roku“, za jedno dve godine nova zgrada RTV biti u funkciji.

Resorni ministar je povodom prenosa sredstava za realizaciju „složenog projekta“, kakav je izgradnja Narodnog pozorišta u Subotici, izjavio da veruje kako će i ovaj veliki projekat isto biti uspešno okončan. On je istakao da je i ovde vidljiv značaj saradnje Republike, Pokrajine i lokalne zajednice u Subotici i podsetio da je princip decentralizacije kulturne politike, jedan od bitnih strateških ciljeva Ministarstva.