29/09/2023

„За мање од две године ученици Гимназије ′Лаза Костић′ у Новом Саду добиће модерну фискултурну салу за наставу физичког васпитања, за тренинге и рекреативне активности“, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић након што је са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем и директором Управе за капитална улагања АП Војводине Милошем Малетићем обишао почетак радова на изградњи фискултурне сале са пратећим садржајима. Пројекат вредан 694 милиона динара финансира Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања Војводине, у сарадњи са Градом Новим Садом.
Предвиђена је изградња објекта фискултурне сале, нето површине 1.802 квадратна метра у комплексу школе, са тереном за рукомет, кошарку и одбојку. Реч је о гимназији основаној 1996. године која нема фискултурну салу. Планирано је и опремање новоизграђеног објекта, учионица и свлачионица. У плану је и реконструкција постојеће саобраћајнице која би омогућила приступ ватрогасним возилима, изградња пешачке стазе и додатних паркинг места.

„Видимо да радови на изградњи фискултурне сале, који су почели пре свега неколико недеља овде на Телепу, у дворишту Гимназије ′Лаза Костић′, веома добро протичу. Заједничким новцем Покрајинске владе и Града Новог Сада градимо школску салу са карактеристикама спортске, и у архитектонском и у сваком другом смислу“, рекао је председник Мировић и додао да је хала пројектована и по стандардима за рукомет, одбојку и кошарку.
То ће, према Мировићевим речима, пуно значити пре свега за ученике и наставнике Гимназије, али и за ширу заједницу на Телепу, јер ће овде бити и рекреативаца и деце која тренирају разне спортове.

„Покрајинска влада гради и школске сале у Новом Кнежевцу, Мачванској Митровици, општини Ковачица, а завршавамо и реконструкцију стадиона у Зрењанину. Улажемо у спортску и школску инфраструктуру и то је нешто што ћемо сигурно наставити и у наредном периоду“, нагласио је Мировић.
Председник је подсетио на то да Покрајинска влада са Градом Новим Садом реализује немали број пројеката, те да ће наставити да подржава реализацију важних инвестиција и у будућности.

„Гимназија ′Лаза Костић′ је најмлађа гимназија у Новом Саду. Обилазимо радове који су почели првих дана септембра на фискултурној сали и пратећим објектима. Драго ми је што после 27 година Гимназија добија салу“, рекао је градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.
Према његовим речима, изузетно је важно да се улаже у образовни систем, како у градњу, тако и у реконструкцију објеката, да би ученици имали квалитетније школовање.
Градоначелник је подсетио на то да је у јулском невремену оштећен део крова Гимназије и да је издвојено готово 18 милиона динара за санацију тако да су ђаци на време могли да крену у школу.
„Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду наставити да заједничким снагама улажемо у развој Новог Сада како бисмо додатно побољшали квалитет живота свих наших суграђана“, нагласио је Ђурић.
Догађају је присуствовао и покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста.