10/11/2023

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Милан Ђурић поставили су данас камен темељац за изградњу новог објекта Основне школе „Милош Црњански“ на Сателиту у Новом Саду. Реч је о вишегодишњем пројекту који ће у целости финансирати Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања Војводине са готово три милијарде динара. Догађају су присуствовали и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш.

Мировић је овом приликом истакао да је ово важан и велики пројекат, који према плану треба да буде завршен до 1. септембра 2025. године.
„Имаћемо велелепну школу јер смо од почетка захтевали од пројектаната и архитеката модеран објекат, који ће бити и по својој структури, а верујем и по знању ученика у будућности, пример школе за 21. век“, рекао је Мировић.
Како је Мировић навео, ово је веома сложен подухват, јер се гради школа са готово 16.000 квадратних метара. Када буде подигнут нови објекат, стара зграда биће срушена и ту ће бити изграђени спортски терени који ће служити ученицима и свој деци са Сателита и Новог насеља. Тиме ће се омогућити квалитетнија настава и комфор за ученике и наставнике и све оне који ће школу користити.

Мировић је подсетио и на друге пројекте које Покрајинска влада финансира на територији Новог Сада.
„Завршава се Каменица 3 и верујем да ћемо већ у марту или априлу имати усељен објекат са најсавременијом опремом“, истакао је Мировић наводећи да су у току радови на реконструкцији Каменице 1 и Студија М, који ће постати нови „Музеј 20 21“, као и на изградњи фискултурне сале у оквиру Гимназије „Лаза Костић“, а да заједно са Градом Новим Садом почиње реализација пројекта „Парк код Спенса“.

Како је Мировић рекао, Покрајинска влада је за пројекте у Новом Саду издвојила велика финансијска средства.
„То је природно, јер Нови Сад са свим својим потенцијалима учествује у пуњењу буџета АП Војводине, који је у овој години премашио износ од милијарду евра“, изјавио је Мировић и додао да је све што је до сада заједнички са Градом планирано – успешно и спроведено.


Нови објекат ОШ „Милош Црњански“ конципиран је тако да се сви садржаји школског програма обједине у једну мултифункционалну целину. У сутерену су планиране велика и мала фискултурна сала, а приступ свим садржајима биће омогућен и особама са инвалидитетом. Према пројекту, у школи ће бити укупно 39 учионица, за око 1.600 ученика.
Основна школа „Милош Црњански” основана је 1962. године, а дограђена је 2010. године. Школу похађа 1.157 ученика, подељених у 43 одељења. Постојећи објекат нема потребан капацитет за број ученика који се повећава сваке године.

„Хвала Покрајинској влади што улаже у Нови Сад. Изградња нове основне школе у овом делу града представља једну од веома важних активности које она спроводи. Ту је и низ других пројеката које реализујемо заједно. Овај објекат, који ће бити један од најсавременијих, знатно ће увећати просторне капацитете основних школа у нашем граду“, изјавио је градоначелник Милан Ђурић.
Он је најавио и почетак изградње нове основне школе у насељу Југовићево, а план је да и Адице и Петроварадин добију нове школе јер су то два насеља која се брзо шире.