26/09/2017

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно са потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљом Њилашем и директором Управе за капитална улагања Војводине Недељком Ковачевићем, посетио је данас општину Кањижа, где је са председником општине Робертом Фејстамером и члановима општинског већа разговарао о заједничким активностима на развоју инфраструктуре, привреде и туризма. Мировић је тим поводом изјавио да се у самој Кањижи и свим насељеним местима у општини заједничким напорима свих нивоа власти и делом из међународних фондова реализују пројекти, који ће унапредити живот и рад становника овог краја.

„Основни циљ Покрајинске владе је економски развој, јер од његовог темпа, као и смањења броја незапослених зависе и приходи буџета из кога се онда улаже у образовање, здравство и социјалу“, изјавио је председник Мировић након обиласка градилишта новог индустријског парка у Хоргошу, поред аутопута и само четири километра од границе.

Према речима председника Мировића, за општину Кањижа у којој има 1600 незапослених лица, нова радна зона у Хоргошу је идеална могућност за решавање тог проблема, не само у Кањижи, већ и суседним општинама – Суботици и Новом Кнежевцу. Прва фаза радова у овој зони обухвата припрему терена и изградњу водовода и канализационе мреже, а финансира се из средстава обезбеђених преко Управе за капитална улагања Војводине. Мировић је најавио да ће по завршетку прве фазе уследити подршка са покрајинског нивоа и за даље опремање оптиком, електро и гасном мрежом, како би у другој половини следеће године био потпуно спреман да прими инвеститоре.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао и Основну школи „Арањ Јанош“ у Трешњевцу. Наиме, Покрајинска влада је одмах после велике хаварије главне водоводне цеви која је у приличној мери оштетила зграду школе, издвојила средства за радове за санацију настале штете. Мировић је изјавио да очекује да ће у наредних неколико недеља почети радови, када се оконча процедура неопходна за избор извођача радова.

Председник општине Кањижа Роберт Фејстамер је изразио задовољство што Покрајинска влада пружа подршку развоју и ове општине будући да спада у развијеније. Он је навео и податак да је само у прошлој години Покрајина издвојила више од 80 милиона динара за различите пројекте, да је информисао делегацију Покрајинске владе о томе да је сада у фокусу општине даљи развој привреде и туризма, како би се тренд напредности задржао и у наредном периоду.