15/01/2018

Председник Покрајинске владе Игор Мировић са сарадницима обишао је данас радове у Музеју присаједињења, који ће бити отворен у години када се обележева један од најзначајнијих датума у националној историји. Ове године навршава се 100 година од када је на Великој народној скупштини у Новом Саду српски лидер Јаша Томић прочитао одлуку о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

„Ми смо потпуно спремно дочекали почетак 2018. године јер смо месецима уназад планирали и координирали активности за обележавање овог великог јубилеја. Овде ће у годинама пред нама бити изложбени простор Музеја присаједињења, али ћемо у будућности са Градом Новим Садом и Републиком Србијом пронаћи место за већу и савременију зграду Музеја,“ рекао је председник Мировић.

Музеј присаједињења обухвата 250 м2 унутрашњег простора и део је реконструисаног Музеја Војводине и Архива Војводине.

„Ово је привремено решење али симболички значајно, јер ћемо први пут на једном месту имати простор на коме ћемо обележити вишевековну борбу за самосталност, политичка права и очување језика и писма“ , истакао је председник Мировић.

Обиласку радова у Музеју присаједињења присуствовао је и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић, као и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић. Осим реконструкције и адаптације простора за нови музеј, предвиђено је и уређење саобраћајних и зелених површина испред музеја, а радови на реконструкцији слободних површина у оквиру музејског комплекса биће финансирани преко Управе за капитална улагања АП Војводине.