03/04/2017

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић обишли су данас радове на обнови прве деонице Гребенског пута на Фрушкој гори, од Иришког венца до хотела „Норцев“. Вредност пројекта је око 50 милиона динара, а средства су, преко Управе за капитална улагања Војводине, додељена Општини Ириг.

Након обиласка пута, Игор Мировић је изјавио да ће у наредних неколико недеља ови радови бити завршени, али да се наставља даље са обновом следеће деонице.

„Припремамо пројекат и за наставак обнове пута, од хотела „Норцев“ до Банстола и верујем да ће се то радити наредне године. С обзиром на то да су, у договору Покрајинске владе и Министарства саобраћаја, „Путеви Србије“ преузели да обнове деоницу државног пута од Банстола до Сремских Карловаца, тако ћемо, у наредних годину дана, заокружити овај путни део на Гребенском путу“, истакао је Игор Мировић

Реконструкцијом биће омогућена боља повезаност инђијске и иришке општине и обезбеђен безбеднији пут ка излетиштима и манастирима Фрушке горе.

Председник Покрајинске владе нагласио је да је Гребенски пут који се протеже гредом Фрушке горе у дужини од око 57 километара посебно важан за Национални парк „Фрушка гора“, излетнике и љубитеље ове планине, као и за развој туризма у овом крају. За његову комплетну обнову, деоницу по деоницу, биће, како је рекао, потребне године и заједнички напори. Мировић је нагласио да нема довољно адекватних објеката на Фрушкој гори и да се нада да ће инфраструктурно улагање у реконструкцију Гребенског пута привући и неке приватне иницијативе које ће допринети развоју овог дела Срема.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић осврнуо се и на друге пројекте који се реализују на територији општине Ириг. Он је рекао да је Покрајинска влада ове године издвојила средства за неколико важних пројеката у овој општини, међу којима су: уређење родне куће Борислава Михајловића Михиза, објекат старе Касине, санација крова на предшколској установи. Према његовим речима, општина Ириг ранијих година није добијала много средстава, али се та пракса мења и да ће Покрајинска влада у сарадњи са овом локалном самоуправом заједнички радити на припреми и реализацији пројеката који треба да допринесу да иришка општина почне да стиже развијеније општине у Сремском округу.

На питање медија које се односи на Фрушкогорски коридор (Нови Сад – Рума са тунелом кроз Фрушку гору), председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да су у републичком буџету планирана средства за почетак финансирања решавања имовинско-правних односа на тој траси, као и да је за две фазе на траси коридора завршена израда идејног пројекта. Према његовим речима, наставља се припрема идејних пројеката на траси кроз Нови Сад, од Парагова до Петроварадина. Када и то буде готово, паралелно са решавањем имовинских односа, пројекат ће би бити спреман, према међународним стандардима.

Мировић је затим рекао да ће реализацију радова на изградњи коридора, као одлуку о моделу њеног финансирања, преузети Влада Републике Србије. Додао је да постоји велико интересовање могућих инвеститора за ову саобраћајницу и да то не чуди, с обзиром на то да овим путем дневно прође око 12 000 возила, од тога више од 700 теретних.

Председник Општине Ириг Стеван Казимировић је изјавио да је ова општина прва имала готов пројекат за санацију деонице Гребенског пута која пролази кроз ову општину и да ће то допринети већем развоју туризма у иришкој општини.