14/03/2024

Данас је у Беочину потписан уговор о извођењу радова на реконструкцији и доградњи постројења за пречишћавање бунарске воде за водоснабдевање Беочина и околних насеља са израдом, опремањем и повезивањем бунара Б5. Потписивању уговора присуствовали су председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Милош Малетић. Пројекат вредан 600 милиона динара, у целости ће финансирати Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања Војводине.
„До краја 2025. године биће завршена свеобухватна реконструкција постројења за производњу пијаће воде и изграђен још један бунар на дубини од 110 метара капацитета 10 литара воде у секунди чиме ћемо створити услове за повећање капацитета водоснабдевања домаћинстава у беочинској општини“, изјавио је председник Мировић и додао да је ово веома важно због тога што је само у 2022. години било више од 1.100 захтева за нове водоводне прикључке у беочинској општини.

Мировић је овом приликом подсетио и на то да је у току изградња фабрике воде у Темерину и Оџацима, као и да су протеклих година, између осталог, реализовани слични пројекти и у Ковачици, Каравукову, Жабљу, Новој Црњи и, заједно са Владом Србије, у Вршцу и Кикинди.
„Покрајинска влада је протеклих година издвојила велика средства за ревитализацију бунара, рени-бунара и изворишта воде јер желимо да у свим срединима у Војводини, и великим и малим, изградимо постројења и обезбедимо квалитетнију воду за пиће“, рекао је председник Мировић.
Од 2016. године Покрајинска влада је преко Управе за капитална улагања АП Војводине обезбедила око 9,6 милијарди динара за финансирање пројеката у области водоснабдевања и заштите вода, од чега је скоро шест милијарди издвојено за изградњу и реконструкцију постројења за пречишћавање отпадних вода, изградњу колектора, као и за изградњу и реконструкцију постројења за пречишћавање пијаће воде – фабрика воде.

Уговор за пројекат реконструкције и доградње фабрике воде у Беочину потписали су председница Општине Биљана Јанковић и извођач радова директор фирме „Градитељ НС“ Љупко Калаба.
„Потписивањем данашњег уговора најављујемо капитални пројекат на који је општина Беочин дуго чекала, јер темељног улагања у беочинску фабрику воде није било од њене изградње, 1988. године. На овај начин дугорочно ћемо осигурати квалитет пијаће воде и услове водоснабдевања“, изјавила је Јанковићева.
Она је изразила захвалност председнику Мировићу на истрајности и подршци овом пројекту, поручивши да се на овај начин показује разумевање за мале средине.