05/12/2023

Данас је у Темерину потписан уговор за изградњу фабрике воде, за шта је Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања Војводине издвојила 1,6 милијарди динара. Реч је о финансирању изградње постројења за пречишћавање бунарске воде са изворишта „Старо Ђурђево“ . Уговор су потписали председник Општине Темерин Младен Зец и заменик директора фирме ГАТ Милош Орбовић, а догађају је присуствовао и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Милош Малетић.
Председник Покрајинске владе Игор Мировић изразио је овом приликом уверење да ћемо у наредне две године, како је предвиђено уговором, на изворишту „Старо Ђурђево“ имати нову фабрику воде – објекат величине готово 3.000 квадратних метара, са свом неопходном опремом, која треба да елиминише пре свега арсен, амонијак и друге штетне елементе који се тренутно налазе на извориштима у водозахвату у зони Tемерина.
„Пре нешто мање од две године дао сам задатак професорима са Природно- математичког факултета да пронађу најадекватније решење. Поставили смо на извориштима лабораторијску опрему, потом је формиран пројектни задатак и сачињен пројекат који је довео до тога да данас потписујемо овај уговор. Верујем да ће већ у наредним недељама почети радови, уколико то временски услови дозволе, што значи да са оптимизмом гледамо у будућност када је реч о водоснабдевању темеринске општине“, истакао је Мировић.

Како је Мировић додао, на изворишту „Старо Ђурђево“ ће бити готово учетворостручен капацитет воде са технологијом и квалитетом који гарантују елиминацију штетних материја из воде.
„То ће много значити за грађане Темерина који су деценијама чекали здравију пијаћу воду. Верујем у успех овог пројекта и сарадњу Покрајинске владе и Општине Темерин на будућим пројектима“, изјавио је Мировић.
Председник Општине Темерин Младен Зец рекао је да је ово вишедеценијски проблем којим се до сада нико озбиљно није бавио.
„Хвала председнику Покрајинске владе Игору Мировићу, јер је препознао проблем који има наша општина. Ово је добар пример сарадње Покрајинске владе и локалне самоуправе“, нагласио је Зец.
Локација изворишта „Старо Ђурђево“, по својим хидрогеолошким својствима и физичко-хемијском квалитету сирове воде, као и по положају у односу на два највећа насеља у општини, сматра се најповољнијом за снабдевање. Пројектом је предвиђена изградња нових објеката укупне површине 2.984 квадратна метра, прикључне саобраћајнице са пешачким површинама и паркингом, као и остале припадајуће инфраструктуре. Рок за извођење радова је 720 календарских дана. Изградњом новог постројења за пречишћавање бунарске воде, са постојећих 35 литара у секунди капацитет ће се подићи на 130 литара у секунди, што ће у наредном периоду бити довољно да се задовоље потребе за водом око 45.000 становника темеринске општине, и допринеће њеном даљем привредном развоју.