22/02/2024

Председник Покрајинске владе Игор Мировић положио је данас камен темељац за изградњу фабрике воде у Темерину, површине готово 3.000 квадратних метара. Полагању камена темељца присуствовао је и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Милош Малетић.

Реч је о изградњи постројења за пречишћавање бунарске воде са изворишта „Старо Ђурђево“, за шта је Покрајинска влада, преко Управе за капитална улагања Војводине, издвојила 1,6 милијарди динара.
„Покрајинска влада финансирањем овог пројекта настоји да дугорочно реши питање водоснабдевања у Темерину. Верујем да ћемо у наредне две године, а према најавама извођача радова и раније, према сложеном технолошком поступку, добити здраву пијаћу воду чиме ће бити решен вишедеценијски проблем грађана ове општине“, изјавио је председник Мировић.

Према Мировићевим речима, изградња фабрике воде почела је након вишемесечне анализе преко пилот-постројења, која је показала на који начин приступити решавању овог проблема. „Нова фабрика воде ће бити веома важна за развој темеринске општине, јер ће њен капацитет бити већи него што су тренутне потребе грађана“, изјавио је председник Мировић, подсетивши на то да су завршене припреме и за свеобухватну реконструкцију фабрике пијаће воде у Беочину, те да се ускоро очекује и почетак радова на реализацији тог значајног пројекта.

Председник је оценио да је добра сарадња са локалном самоуправом резултирала низом пројеката, те је најавио да ће у наредним недељама почети и радови на реконструкцији Основне школе „Славко Родић“ у Бачком Јарку коју ће финансирати Покрајинска влада.

Председник Општине Темерин Младен Зец рекао је да ће на изворишту „Старо Ђурђево“ бити готово учетворостручен капацитет – са постојећих 35 литара биће повећан на 130 литара у секунди, што ће у наредном периоду бити довољно да се задовоље потребе око 45.000 становника темеринске општине.