03/09/2021
Данас је у Сремским Карловцима одржана конститутивна седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, на којој је договорено да се формира тим који ће изградити трогодишњи план обнове и развоја центра наше историје, духовности и културе. Догађају су присуствовали директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић, покрајинскa секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и председник општине Сремски Карловци Александар Стојкечић.

„Окупили смо се да бисмо заједнички сагледали досадашње резултате и наставили са обновом Сремских Карловаца, уз нови трогодишњи програм обнове културно-историјског наслеђа, али и уз програм подстицаја развоја и других сегмената живота и рада“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Заједно с владиком сремским Василијем, Мировић и министарка културе и информисања Маја Гојковић обишли су Римокатолички жупни уред, Саборну цркву, Патријаршијски двор и Библиотеку.

„Завршили смо санацију фасаде Саборног храма, у току су радови на реконструкцији Римокатоличког жупног уреда, настављамо с радовима и на обнови фасаде Патријаршијског двора“, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, у току је и припрема пројектне документације за бројне инфраструктурне садржаје у овој општини.

„Уверен сам да ћемо у годинама пред нама учинити све да Сремске Карловце, наше најсјајније и најзначајније културно наслеђе, оживимо и обновимо“, изјавио је председник Мировић.

Он је подсетио да је Покрајинска влада, путем Буџетског фонда за Сремске Карловце, издвојила готово 300 милиона динара за фазу обнове која је у току.

„Оно на чему ћемо инсистирати приликом доношења тог програма јесте да направимо корак даље, а то је да Сремски Карловци добију културни центар који би обухватио све аспекте културе, могућност одржавања позоришних представа, ликовних догађаја, музичких садржаја и фестивала, али који би могао да се претвори и у биоскопски простор”, изјавила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић

Према речима министарке Гојковић, то је оно што је потребно Карловцима и што би пратило савремене токове стварања културног туризма и једног, како је рекла, одрживог развоја овог заиста прелепог места.

Владика сремски Василије захвалио је Влади Републике Србије и Покрајинској влади, јер су – како је казао – дали огроман допринос да буде усвојен Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицају развоја Сремских Карловаца.

„Овде се налази култура нашег народа, ово је један драгуљ који морамо сачувати“, изјавио је владика сремски Василије.