01/09/2018

Изградњу новог Жежељевог моста у Новом Саду, који је дугачак 474 метра, а широк 31,45 метара, заједнички су финансирали Европска унија, Влада Републике Србије, Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања АП Војводине и Град Нови Сад, а његова укупна вредност је 54 милиона евра.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је данас отварању новог Жежељевог моста у Новом Саду за друмски саобраћај, који су свечано отворили председник Републике Србије Александар Вучић и Европски комесар за преговоре о проширењу и суседску политику Јоханес Хан. Обраћајући се присутнима, председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да ништа није толико значајно и неопходно као мостови, јер без њих не можемо нигде ни да одемо, ни да се вратимо, а исто тако, како је прецизирао, без њих нема ни нашег пута ка ЕУ, ка просперитету, стандарду, сигурности и бољитку.

„Веома сам захвалан Европској унији, Влади Србије, Покрајинској влади и Граду Новом Саду, јер су показали да заједничким радом можемо да опоравимо земљу. Мостови су увек тамо где се укрштају људске потребе ка будућности, ка циљевима, успешним и вредним људима и зато, када погледам овај предивни мост, више него икада ми је јасно да се цео посао своди управо на грађење мостова“, изјавио је председник Вучић.

Европски комесар Јоханес Хан рекао је да је Жежељев мост део пута Србије у Европу, оцењујући да ће сви грађани од њега имати користи.

„Мост је најбољи симбол процеса евроинтеграција, јер интеграција значи градњу мостова између грађана, међу народима, између прошлости и будућности. Жежељев мост је кључна веза транс-европске железничке мреже, важан део стратешког европског Коридора 10 и омогућиће бржи и лакши саобраћај“, истакао је комесар Хан.