25/12/2017

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, одржали су данас седницу Радне групе за праћење реализације великих инфраструктурних пројеката који се одвијају на територији АП Војводине. Састанку је присуствова и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић, као члан радне групе.

Председник Мировић је нагласио да је веома задовољан што по први пут, у протеклих низ година, Влада Србије, Покрајинска влада и локалне самоуправе на свим пројектима наступају координисано, заједнички, дефинишу се приоритети, без обзира да ли се ради о националним, великим регионалним или локалним пројектима. Отуда, према његовим речима, из месеца и у месец може да се прати динамика реализације свих пројеката, али и да се покрећу нови пројекти.

„Реконструкција пута од Жабља до Зрењанина је на самом крају. Заједнички смо дефинисали почетак поступка за израду пројектне документације за будућу брзу саобраћајницу Нови Сад- Зрењанин- Борча, такозвано „Војвођанско П“. Имамо један развојни пројекат који ће бити рађен по узору на припрему пројекта Фрушкогорског коридора, како би могли да нађемо инвеститора. То је важно за Банат, као мање развијену средину у Војводини и Србији, што ће допринети његовом бржем развоју“, рекао је Мировић и додао да се данас разговарало и о Фрушкогорском коридору, као и о новом пројекту трансформације пруге Петроварадин-Беочин у „зелену стазу“ за пешаке и бициклисте.

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић рекла је да је вредност инфраструктурних пројеката који се реализују у Војводини готово две милијарде евра, само у области железнице, а да се у одржавање и рехабилитацији путева у Војводини улаже 20 милиона евра.

“У 2018. oчекује нас на пролеће пуштање железничког и друмског саобраћаја на Жежељевом мосту, потом и завршетак свих приступних саобраћајница. На прузи Београд-Будимпешта, очекује нас наставак радова на две деонице где је извођење већ почело и потписивање комерцијалног уговора за трећу деоницу, од Новог Сада до Суботице. У јануару се расписује тендер за наставак радова на Ипсилон краку код Суботице, а кроз програм „Путева Србије“ обезбеђено је да практично нема дела Војводине у којој неће бити рађена рехабилитација или одржавање неког пута”, рекла је Михајловићева у изјави медијима након седнице Радне групе за праћење реализације инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине.

Михајловићева је захвалила председнику Покрајинске владе, Игору Митровићу на доброј сарадњи у 2017. години и похвалила рад заједничког тела Владе Србије и Владе АП Војводине које је формирано у фебруару ове године.

“Показали смо да смо бржи и ефикаснији кад заједно доносимо одлуке и радимо заједно. Захваљујући томе, ове године спојен је Жежељев мост, имамо договор о приоритетима у одржавању путева у Војводини, као и у вези са одржавањем неколико пруга на територији Војводине, које ће финансирати локалне самоуправе, уз помоћ Покрајинске владе ”, додала је Михајловићева.

На данашњој седници било је речи и о пројектима прекограничне сарадње са Мађарском и Румунијом, као и пројектима у областима водоснабдевања, где су из програма са немачком развојном банком KfW већ завршене фабрике воде у Сомбору и Вршцу и уговорени нови пројекти који ће решити питање водоснабдевања у Кикинди и Врбасу, као и фабрике воде у Новом Бечеју.