25/03/2024

„У заједничком раду и заједничкој одговорности је напредак и успех. Показали смо на концепту чији сам идејни творац да окупљање око пројеката мора и може донети резултат. То је кључна и централна порука. Покрајина ће наставити са одговорном политиком према Новом Саду, не занемарујући ни друге локалне самоуправе, јер 25 посто становништа Војводине живи у овом граду“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка радова који се реализују на територији града са градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем. Обиласку радова присуствоваo је и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Милош Малетић, као и ресорни секретари Покрајинске владе и Градског већа.

Мировић и Ђурић обишли су завршне радове на реконструкцији старог објекта ОШ „Ђура Јакшић“ у Каћу, радове на изградњи новог објекта ОШ „Милош Црњански“ у Новом Саду, као и на изградњи фискултурне сале са пратећим садржајима у оквиру Гимназије „Лаза Костић“. Потом су обишли и радове на изградњи саобраћајних површина са партерним уређењем и осталом инфраструктуром за потребе Студентског културног центра, на уређењу Ђачког игралишта, на уређењу и опремању парка код Спенса, реконструкцији зграде „Студија М“ и на свеобухватном уређењу Алмашког краја.

Покрајинска влада у целости финансира изградњу Основне школе „Милош Црњански“, површине 13.000 квадратних метара, са готово три милијарде динара, затим реконструкцију „Студија М“ и изградњу новог „Музеја 20 21“, са 1,67 милијарди динара, као и изградњу саобраћајних површина са партерним уређењем и осталом инфраструктуром за потребе Студентског културног центра у Новом Саду са 18 милиона динара. Средствима Покрајинске владе финансирана је и изградња објекта СКЦ, површине готово 3.500 квадратних метара, и уређење Ђачког игралишта. 


Покрајинска влада и Град Нови Сад заједно финансирају радове на свеобухватном уређењу културно-историјске целине Алмашки крај, који обухвата простор оивичен Алмашком улицом на северу, Косовском на истоку, Темеринском и Тргом Марије Трандафил на западу и Пашићевом улицом на југу, које уједно представљају главне саобраћајне везе са осталим деловима града.
Заједнички се финансира и изградња фискултурне сале са пратећим садржајима за потребе Гимназије „Лаза Костић“ у Новом Саду, површине 1.800 квадратних метара, са тереном за рукомет, кошарку и одбојку, као и уређење и опремање парка код Спенса.

„Имаћемо чиме да се похвалимо када је реч о заштити старог наслеђа, уређењу и изградњи инфраструктуре и свему што ће Алмашки крај –најстарији српски крај Новог Сада – у будућности донети јер има потенцијал за развој града. Имамо важну вест и за становнике Сателита и Новог насеља јер градимо најмодернију школу у Србији, као и нову спортску салу у Гимназији „Лаза Костић“. Крајем априла СКЦ ће бити пуштен у функцију, а у плану је да у току ове године у том комплексу почну радови на изградњи ресторана, односно студентске мензе“, изјавио је Мировић. Мировић је овом приликом истакао да је у току јавна набавка за припрему пројектне документације за северну обилазницу – брзу саобраћајницу од Новог Сада до Бачке Паланке, коју заједнички финансирају Влада Србије и Покрајинска влада.


„Покрајинска влада од 2016. године уложила је велика средства у Нови Сад – више него иједна администрација од 1990. године“, рекао је Мировић. Мировић и Ђурић сагласили су се да се сви пројекти реализују по плану и предвиђеном динамиком.
„Обишли смо радове на територији града где смо сарађивали са Покрајинском владом или оне пројекте где смо имали прилику да се уверимо у ефекте улагања Покрајине у наш град. Заједно настављамо да радимо у интересу грађана Новог Сада и надам се да ћемо од свих ових пројеката чија је реализација у току добити најбоље могуће резултате“, рекао је Ђурић.