09/09/2022

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић обишли су данас радове на изградњи нових и реконструкцији постојећих објеката Дома за душевно оболела лица у Чуругу, у општини Жабаљ, истакавши да је ово једна од највећих инвестиција у систему социјалне заштите вредна више од 920 милиона динара.
„Желимо да објекте социјалне заштите доведемо на виши ниво, како би се задовољили сви неопходни услови и стандарди. План нам је и реконструкција Специјалне психијатријске болницу у Ковину као и дома у Старој Моравици, посла који је преузела Kанцеларија за јавна улагања. Оваквим установама треба да поклонимо пажњу, да инвестирамо више, да обезбедимо најбоље услове за смештај корисника и запослених. Ми смо и раније инвестирали у Дом у Чуругу, као и у другe установe широм Војводине и уложили значајна средства у протеклих шест година од како сам преузео дужност председника Покрајинске владе — с циљем да у свакој установи социјалне заштите обезбедимо бољи квалитет и за кориснике и за запослене”, изјавио је председник Мировић.
Према изјави шефа градилишта, додао је Мировић, имамо обећање да ћемо у планираним роковима да завршимо ову инвестицију.
„То је од великог значаја јер се радови изводе у систему редовног рада и боравка корисника и запослених“, изјавио је председник Мировић.

Новопројектовани Дом за душевно оболела лица располагаће капацитетом до 220 корисника.
Пројектом су предвиђени рушење и изградња нових објеката, као и реконструкција и доградња постојећих објеката:
Павиљон 1 – за смештај корисника којима је потребан мали степен подршке: доградња и реконструкција објекта који ће имати око 566 квадратних метара. Смештајни капацитет реконструисаног објекта је за 44 корисника.
Павиљон 2 – за смештај корисника којима је потребан већи степен подршке: рушење постојећег објекта и изградња новог објекта, површине 650 квадратних метара. Објекат је планиран као приземни, капацитета за боравак педесет корисника.
Павиљон 3 – за смештај корисника којима је потребан најмањи степен подршке: рушење постојећег објекта и изградња новог објекта, у коме ће у приземљу бити смештени корисници (капацитета за стотину корисника), а на спрату ће бити смештене канцеларије за администрацију. У овом објекту биће смештена главна амбуланта, као и простори дневног боравка и радне терапије.
Павиљон 4 – за смештај корисника којима је потребан највећи степен подршке: изградња новог објекта, површине око 480 квадратних метара, капацитета за боравак 26 корисника који су непокретни.
Радиће се и доградња, реконструкција и адаптација постојећег објекта кухиње, као и дела трпезарије, за боравак близу две стотине корисника.
Постојећи објекат вешераја биће такође реконструисан. Предвиђена је изградња и новог објекта портирнице, као и капеле како би корисници имали свој простор за молитве.
Поред реконструкције постојећих објеката и изградње нових објеката, пројектом је предвиђено и партерно уређење које обухвата реконструкцију интерних саобраћајница и изградњу паркинг простора, уређење пешачких стаза и платоа, постављање пратећег мобилијара као и уређење зеленила.
Пројектом је предвиђено и уређење комуналне инфраструктуре.
„Ово је највећа инвестиција у Дому у последњих 60 година. Први пут се приступило плански, пројектовању и изградњи. Добићемо просторно проширење, са 2000 на 4500 квадратних метара по свим нормативима, стандардима и прописима на радост свих корисника и 65 запослених“, изјавио је директор Дома Мирослав Кресић.
„Ми ћемо већ за следећу годину припремити нове инвестиције, растеретили смо се старих дугова када је реч о покрајинском буџету и без обзира на веома тешке глобалне и опште економске услове у следећу годину улазимо са нешто већим оптимизмом када је реч о расположивости финасијских средстава, а то значи да ће бити нових значајних инвестиција и у овој и у другим областима“, изјавио је председник Мировић.
Догађају је присуствоваo и председник Општине Жабаљ Урош Радановић.