12/04/2022

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас радове на реконструкцији домова културе у Ловћенцу и Србобрану и изградњи Дома културе у Равном Селу, истакавши да је за обнову и опремање домова културе широм Војводине Покрајина само у овој години издвојила укупно 700 милиона динара. Обиласку радова присуствовала је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и директор Управе за капитална улагања Војводине Недељко Ковачевић.

„У току су и радови на реконструкцији Дома културе у Велебиту, у општини Кањижа, а план је да током године започнемо радове и у општинама Опово, Житиште, Стара Пазова, Бачка Паланка, Шид, Оџаци и у граду Сомбору. То је од огромне важности за културне делатнике и посленике јер ћемо имати широм Војводине простор и услове у којима ће поред локалних културних заједница и велики уметници представљти своје садржаје“, рекао је Мировић.

Према његовим речима, сва ова места ће живети богатијим културним животом и добиће простор да на репрезентативан начин покажу све оно што имају Војводина и српска култура у целини.

„Наставићемо овај посао све док у сваком месту не уредимо све културне центре и домове културе баш до оног нивоа да сви садржаји буду представљени на прави начин“, изјавио је Мировић.

Покрајинска влада је преко Управе за капитална улагања Војводине за финансирање изградње објекта Дома културе у Равном Селу издвојила укупно 205 милиона динара.

Пројектом је предвиђено да буде изграђен нови објекат укупне површине 1.058 квадратних метара, за потребе аматерске позоришне продукције, као и организације гостовања професионалних позоришта, приказивања филмских пројекција, одржавања позоришних и филмских фестивала и сличних манифестација.

Глумац и редитељ Лазар Ристовски казао је овом приликом да је задовољан јер се види крај овог импозантног пројекта, те да ће овде млади људи моћи да искажу своју креативност.

У Дому културе у Србобрану, који је саграђен 1955. године, у току је комплетна реконструкција и, како је најављено, до краја године ова општина добиће обновљен стари и дограђен нови објекат.

Дом културе у Ловћенцу од 1954. године никада није био обнављан, а Покрајинска влада издвојила је за његову реконструкцију и опремање укупно 78,4 милиона динара