22/06/2023

Изградња новог објекта дома културе у Равном Селу је завршена и општина Врбас је добила центар културе ће одговарати потребама аматерске позоришне продукције, као и организацијама гостовања професионалних позоришта, приказивања филмских пројекција, промоција књига, изложби, одржавања фестивала и сличних манифестација.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је вечерас нови дом културе, чију изградњу је финансирала Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања АП Војводине са више од 237 милиона динара. Новоизграђени објекат, укупне површине 1.050 квадратних метара, изграђен је на месту некадашњег Дома, који је изгорео у пожару 2016. године. Објекат је подељен у четири програмске целине: сценско-гледалишни простор, који обухвата позорницу са гледалиштем капацитета 223 седишта, кабине за режију светла, звука и пројекцију филмова, као и магацин декора, костима и реквизите, помоћни простори гледалишта, простори за запослене и извођаче и технички простори.

„Култура је најважнија нит која нас повезује, баштини, која нас држи. Она је нешто што увек, у сваком сегменту живота, мора бити кључни беочуг у ланцу очувања једне нације и духовности“, рекао је председник Мировић након обиласка Дома културе.

Председник је подсетио на то да је нови Дом културе изграђен на основу идеје Лазара Ристовског, а подржали су је бројни уметници, који су овај пројекат учинили видљивијим, међу којима су Раде Шербеџија и Радош Бајић.

„Овде ћемо у будућности видети уметнике из различитих бранши, међу њима и писце, књижевнике, песнике, који ће младе људе из Равног Села и околних места уводити у тајне језика, у симболе, поруке, у све оно што наша књижевност јесте“, рекао је Мировић.

Председник је нагласио да је, поред Равног Села, у јужној Бачкој у току или је завршена, реконструкција домова културе и културних центара у многим местима. Завршена је обнова дома културе у Ловћенцу и Србобрану, за месец-два ће почети реконструкција Културног центра у Врбасу, а очекује нас почетак радова на реконструкцији Културног центра у Тителу.

„Широм Војводине смо започели овај важан посао за нашу културу, јер желимо да локални уметници и ствараоци, млади пре свега, остану у својим срединама, да стварају, и да на тај начин чувају локалну и националну културну баштину“, нагласио је Мировић.

Изградњом новог објекта дома културе у Равном Селу даје се допринос очувању и промоцији културе и њених стваралаца, а водећа културна манифестација „Равно Село филм фестивал“ коначно ће имати свој дом, што ће ово мало насељено место општине Врбас позиционирати на културној мапи не само Србије, већ и целог региона.