15/11/2017

У присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, републичког министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића, покрајинског секретара за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненада Грбића, директора Управе за капитална улагања АП Војводине Недељка Ковачевића и градоначелника Владимира Санадера, данас је у Сремској Митровици отворен новоизграђен подвожњак који повезује град са индустријском зоном. Изградњом подвожњака и приступних путева, решен је вишегодишњи проблем грађана када је реч о безбедности саобраћаја, али и обезбеђени бољи услови за даљи привредни развој Сремске Митровице.

 

Премијерка Србије Ана Брнабић је, обраћајући се окупљеним грађанима, истакла да је Сремска Митровица један од најсветлијих примера у Србији и региону по томе како одговорна локална самоуправа може да изгледа.

„Град се одважио да промени начин на који ради, начин на који се дочекују инвеститори и подржавају домаћи предузетници и због тога је данас стопа незапослености у Сремској Митровици једноцифрена“, истакла је Брнабић наглашавајући да је Сремска Митровица, последњих година, уврштена у „топ 10“ дестинација за улагање у Европи по најугледнијем економском недељнику “Фајненшл тајмсу”.

Тиме је, како је напоменула премијерка Брнабић, целој Европи и свим инвеститорима послата порука да, ако траже место за улагање у граду у коме живи до 100.000 грађана, дођу у Сремску Митровицу.

Подвожњак са приступним путевима је грађен око годину и по дана и изградња је коштала око пет милиона евра. Преко конкурса за финансирање пројеката у области саобраћајне инфраструктуре, Управа за капитална улагања АП Војводине подржала је пројекат доделивши око 80,6 милиона динара. Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић је овом приликом истакао да је политика Покрајинске владе, политика окупљања око пројеката заједно са Владом Републике Србије и локалним самоуправама, донела видљиве резултате у свим деловима Војводине.

„Уз подршку Покрајинске владе, само преко Управе за капитална улагања издвојили смо 6,3 милијари динара за реализацију 153 пројекта у протеклих годину дана. Зато с поносом истичемо да смо издвојили средства за изградњу и опремање 14 индустријских и радних зона, да смо започели реконструкцију Гребенског пута дуж Фрушке горе, да смо започели реконструкцију интернистичког одељења болнице у Панчеву, да смо опремили ангио салама болнице у Сомбору, Зрењанину и Суботици, да смо започели градњу зграде Радио-телевизије Војводине, да завршавамо изградњу Жежељевог моста, али и Народног позоришта у Суботици“ , истакао је овом приликом Ковачевић додајући да је припрема покрајинског буџета за наредну годину већ у току и да се планирају средства која ће покренути нови инвестициони циклус у складу са предлозима пројеката које су локалне самоуправе истакле као своје приоритете за даљи локални и регионални економски развој.

Указујући на значај изградње подвожњака, покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Ненад Грбић је истакао велики значај пројекта у погледу безбезбедности саобраћаја.

„У току прошле године, 167 најмлађих наших грађана је повређено у саобраћајним несрећама. Овакав једна инвестиција, изградња подвожњака, подићиће степен безбедности на виши ниво“, истакао је Грбић додајући да ће ова инвестиција, осим у зони безбедности, допринети бољој повезаности свих делова града и приградских насеља, али и да Сремска Митровица привуче нове инвеститоре.

Градоначелник Владимир Санадер навео је да је изградњом објекта остварен вишедеценијски сан грађана Сремске Митровице који живе северно од пруге, која је, каже, била препрека за ширење града и безбедност.

“Надам се да је ово само почетак у даљем развоју града. Нови пројекти су испред нас”, рекао је Санадер.