Управа за капитална улагања АП Војводине и компанија “Siemens Healthcare” из Београда, потписале су данас уговор о набавци три ангио-сале у вредности од 138,15 милиона динара, које ће у наредних 90 дана бити испоручене општим болницама у Суботици, Сомбору и Зрењанину.

Уговор су потписали директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић и овлашћени представници „Siemens Healthcare” д.о.о. Београд, директорка Маријана Ђорђевић и технички директор Јован Радовановић, у присуству председника Покрајинске владе Игора Мировића, покрајинског секретара здравство доц. др Зорана Гојковића и директора болница у које ће бити испоручене ангио-сале.

Председник Мировић је истакао да набавка три нове ангио сале представља један од најзначајнијих помака у обезбеђивању услова за квалитетнију здравствену заштиту у Војводини, јер, ангио сале, које су веома важне у када је реч о санацији последица обољења од кардиоваскуларних болести, тренутно постоје само у Институту за кардиоваскуларне болести Војводине.
Мировић је најавио да ће већ у другој половини године нове ангио сале сукцесивно бити унете у здравствени систем, то јест у регионалне здравствене центре у Суботици, Сомбору и Зрењанину.

„То ће у пракси значити адекватнију, бољу и квалитетнију дијагностику и збрињавање пацијената са срчаним обољењима у овим деловима Војводине, што је огроман успех за Покрајинску владу и за здравство у Војводини и у целој нашој земљи“Игор Мировић.

Он је додао да се даље следи наставак едукације запослених у ове три установе, за шта су задужени најугледнији кардиолози из нашег здравственог система, из Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, а потом и за завршетак уређења простора у којима ће бити смештене ангио-сале.

„До краја године имаћемо један сасвим нови квалитет у здравственом систему Војводине, и то је можда најзначајнија вест када је реч о реконструкцији здравственог система код нас“ Игор Мировић.

Директорка компаније “Siemens Healthcare” Маријана Ђорђевић истакла је да Србија, нажалост, спада међу прве у Европи у кардиоваскуларним болестима, због чега је похвалила иницијативу да се пацијентима из Суботице, Зрењанина, Сомбора, који нису у могућности да правовремено дођу до Института за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици, обезбеди адекватно лечење.

Додала је да ће након данашњег потписивања уговора, “Siemens Healthcare” испоручити три најсавременије ангио-сале из свог портфолија, са најсавременијим софтверима за визуелизацију стента, за неуролошке и друге процедуре, при чему ће зрачење за пацијенте и особље које ће радити бити минимално.

„Ми смо дугогодишњи партнери и Управе за капитална улагања Војводине и других еминентних установа у Војводини у области здравства. Они имају искустава са нашом опремом и са нашом сервисном подршком, тако да је ово само наставак, надам се, успешне сарадње“Маријана Ђорђевић.