Председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић обишли су данас у Новом Саду радове у склопу великих заједничких инвестиција Покрајинске владе и Града Новог Сада, који се тренутно одвијају у Основној школи „Васа Стајић“, где су у току грађевински радови у оквиру њене доградње, радове на реконструкцији Милетићеве улице и саобраћајница у оквиру кампуса Универзитета у Новом Саду.

Председник Мировић је истакаo да слика говори више од хиљаду речи и додао да заједничка политика окупљања, овде у Новом Саду, коначно даје резултат.

„Годинама уназад није постојао добар и квалитетан, фер однос покрајинске администрације према Новом Саду. У Новом Саду живи сваки четврти становник Војводине и налазе се најзначајније установе, и националне установе, не само оне које су битне за функционисање Покрајине и Града и зато је било потребно удружити средства, што се види на овим примерима“указао је председник Мировић.

Председник Покрајинске владе најавио је и почетак заједничких радова за пар недеља на уређењу Партизанске улице, а подсетио је да су у току и заједнички радови на објекту Завода хитне помоћи, где је у току финансирање комплетне опреме за њен рад. Мировић је нагласио да су у току припреме за две најважније ствари, а то су изградња зграде Радио телевизије Војводина и друга, можда и најважнија, изградња Б и Ц блока Клиничког центра Војводине којој ће се приступити у другој половини године или најкасније у првој половини следеће године. Потписан је финансијски оквир 12. јула у Трсту и у септембру се очекује тендер за извођаче радова.

Председник Мировић је још једном истакао значај политике која даје резултат, јер политика бесциљних свађа и недостатака воље да се Новом Саду помогне је, према његовим речима, чини се проузроковала вишегодишње заостајање у неким пројектима, управо попут инфраструктуре у кампусу где од краја шездесетих није било значајнијих улагања.

Председник Мировић најавио је већ за јесен нови припремни састанак за инвестиције у следећој години, истакавши да неће бити никаквих кашњење, као ни отворених питања за време ове покрајинске администрације и новосадске локалне управе.

Мировић је још истакао да је данас донета одлука да се на један свеобухватан начин уђе у реконструкцију више клиника у оквиру КЦВ, као и када је реч о реконструкцији Регионалне болнице у Панчеву, и најавио наставак седме фазе радова на изградњи Народног позоришта у Суботици, која ће започети за десетак дана. Председник Мировић је навео да ће настојати да од Владе Републике Србије добијемо значајна финансијска средства и у наредној години, како би и оне инвестиције у којима учествује Републичка влада могле да се одрже и у потпуности заврше, како би се прешло на нове пројекте.

Мировић је, одговарајући на питање новинара о припремним радовима поводом изградње РТВ, рекао и да ће за две недеље почети са уклањањем остатака објекта који је порушен у НАТО агресији 1999. До краја јула ће бити расписани тендери за јавну набавку за прву фазу радова и на крају те процедуре имати изабраног извођача. Мировић је навео и да ће већ у току ове недеље бити вођени разговори са Владом Србије за припрему финансијског плана за другу фазу радова, која ће бити организована током друге половине следеће године. Он је посебно нагласио да су све непознанице иза нас и да су сви формални недостаци отклоњени, а то значи да је сада све на Управи за капитална улагања и управи РТВ да раде свој део посла, те извођачима радова, који ће бити изабрани за изградњу.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић надовезао се на речи председника Покрајинске владе Игора Мировића и рекао да данашњи обилазак више градилишта говори да је Нови Сад постао епицентар инвестиционих активности, али је био организован да би се уверили под каквим условима раде запослени у компанијама које изводе ове радове на великим врућинама, да ли радници имају неопходну заштитну опрему и услове да несметано раде.

„Њихова безбедност и здравље је приоритет. Срећан сам што све оно што смо најавили пре нешто више од годину дана добар део смо покренули, без икаквих перипетија, надгорњавања, без узалудног промовисања, већ са конкретним резултатима“истакао је Вучевић.

Вучевић се сложио са Мировићем да су градилишта, која су данас обишли, само део инвестиција које Покрајина и Град заједно раде, те навео да је сигуран да ће имати још пуно активности, као и да ће након ребаланса буџета уследити наставак сарадње по још неким инвестиционим циклусима.

Градоначелник Вучевић је истакао да није реч само о сарадњи у погледу комуналне инфраструктуре, већ да Покрајина и Град сарађују и у областима привреде, туризма, културе, социјалне заштите, спорта и да та сарадња није видљива само кроз овакве радове. Навео је да је то сарадња која је опипљива и видљива у свим сегментима живота, те да је поносан, јер се ради у интересу грађана.