Председник Покрајинске владе Игор Мировић и потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, на данашњем састанку у Покрајинској влади, разговарали су о даљој реализацији пројеката у области друмског и железничког саобраћаја на територији АП Војводине, договорених на заједничкој седници Владе Републике Србије и Покрајинске владе. Састанку је присуствовао и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић.
На састанку је изнето да је принцип окупљања око пројеката надлежних са свих нивоа власти допринео ефикаснијој реализацији значајних инфраструктурних пројеката, као што су Жежељев мост преко Дунава код Новог Сада, „Ипсилон“ крак аутопута код Суботице, Фрушкогорски коридор и Сентандрејски булевар у Новом Саду.

Нагласивши да је најоперативнију сарадњу Покрајинска влада успоставила са Министарством за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру, Мировић је изјавио да је на састанку договорено да се заједнички приступи изради пројектно-техничке документације за будуће брзе саобраћајнице од Новог Сада до Зрењанина и од Зрењанина до Борче. Он је додао да ће бити потписан и одговарајући протокол, којим ће бити прецизиране заједничке активности, са тачно утврђеним обавезама, њиховом динамиком и носиоцима конкретних задужења у реализацији овог значајној пројекта, као и да ће бити формиран и заједнички кооординациони тим, који ће на месечном нивоу анализирати све пројекте који се изводе и планирају на територији АП Војводине.

„Као што смо заједнички готово привели крају припрему пројекта Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, тако ћемо и на ове две важне деонице бити потпуно спремни са пројектном документацијом, да са завршетком коридора X и XI, и Војводина конкурише и заједнички са Владом Србије у будућности приступи изградњи ове две велике трасе пута“Игор Мировић

рекао је Мировић и додао да је било речи и о рехабилитацији путева на одређеним путним правцима, која ће бити започете у наредних неколико недеља. Он је посебно истакао да радови на завршетку изградње Жежељевог моста, коначно, након великог ангажовања потпредседнице Михајловић, теку несметано и да се, са великом дозом извесности, крај 2017. године може дефинисати као рок завршетак његове изградње.

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић је изнела да се, од како је формирана нова Покрајинска влада, ради заједно и ту сарадњу оценила као „добитну комбинацију“.

„Када се сабере вредност свих пројеката о којима смо сада говорили, које смо покренули и радимо на територији Војводине у наредне две године, тај износ је 1,2 милијарде евра. Толико ће Војводина имати инвестиција и новца у путевима и у железници. Надам се да је то основа да Војводина коначно поново буде најразвијенија, као што је то некада било“Зорана Михајловић

Она је прецизирала да ће протокол који се односи на заједничке активности у вези са реализацијом пројекта брзих саобраћајница Нови Сад-Зрењанин и Зрењанин-Борча, Београд бити потписан у наредних десетак дана. Нагласила је и да израда пројектно-техничке документације није јефтина и да износи око 3,5 милиона евра, те да је Покрајинска влада спремна да учествује у њеном финансирању, као и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Говорећи и о другим темама састанка, она је изнела да се може очекивати да би први радови на изградњи дела Фрушкогорског коридора могли да почну почетком 2018. године, на деоници за коју је завршена документација и где се креће са експропријацијом.