09/07/2021

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић обишли су данас у општинама Мали Иђош и Бачка Топола завршне радове на изградњи централних пречистача отпадних вода и магистралног колектора, истакавши да је то први корак у заштити реке Криваје и животне средине у тим општинама.

Реч је о пројектима за које је Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања Војводине издвојила више од 1,6 милијарди динара.

„Ово су велике и значајне инвестиције, које се изводе у року, квалитетно и према пројектној документацији. Очекујемо да постројење за пречишћавање отпадних вода у Бачкој Тополи буде пуштено у пробни рад до краја године, а у Малом Иђошу неколико месеци касније, јер је то захтевнији пројекат, што је важна вест за све грађане“, рекао је Мировић, подсетивши да је овај велики посао започет пре две године заједно са локалним самоуправама.

Он је истакао да је данас договорено да се током јесени обаве разговори са компанијама које послују у тим општинама, како би се подстакле да изграде претпречистаче.

„Заштита животне средине је нешто чему је Покрајинска влада посветила посебну пажњу доношењем стратешких докумената, попут Декларације усвојене пре две године, и све то показује да радимо конкретне ствари како бисмо заштитили животну средину. Остаје нам да у наредним годинама изградимо и пречистач у Србобрану и помогнемо изградњу канализационе мреже што је део нашег заједничког плана у решавању овог великог проблема“, казао је Мировић.

Подсетио је да је Покрајинска влада, у делу њене одговорности, у великој мери очистила Велики Бачки канал, истакавши да је неопходно да се што пре од стране Европске уније крене у чишћење деонице канала од Куле до Врбаса.

„Када завршимо чишћење Великог Бачког канала и реке Криваје моћи ћемо да кажемо да смо урадили важан посао у области заштите животне средине“, рекао је он.

Наводећи да ће на јесен пречистач у тој општини бити пуштен у пробни рад, председник Општине Бачка Топола Адриан Сатмари казао је да ће ова инвестиција знатно допринети смањењу загађености реке Криваје и враћању живота у њу, истакавши да ће упоредо с тим бити настављени и радови на проширењу канализационе мреже која ће бити повезана са пречистачем.

Председник Општине Мали Иђош Марко Лазић изјавио је да ће завршетком ових великих пројеката и изградњом канализационе мреже, која није постојала у тој општини, бити створени услови за квалитетнији и бољи живот грађана.

Обиласку радова присуствовао је и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић.