10/09/2018

На територији АП Војводине тренутно се изводе значајни инфраструктурни пројекти и припрема пројектне документације за низ других пројеката, чија је укупна вредност 2,6 милијарди евра, поручено је на заједничкој конференцији за новинаре председника Покрајинске владе Игора Мировића и потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић, након седнице Радне групе за координацију инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине.

Председник Мировић истакао је да су у врху приоритета изградња брзе саобраћајнице Нови Сад- Зрењанин- Београд и Фрушкогорски коридор, чију пројектну документацију финансирају Покрајинска влада и ресорно министарство.

„Очекујем да ће радове на Фрушкогорском коридору изводити кинеска компанија „ЦРБЦ“ са којом је у септембру обновљен Меморандум. Модел финансирања тог значајног пројекта биће познат у наредним месецима“, изјавио је председник Мировић.

Он је најавио да се у наредном периоду очекује почетак реализације и других, мањих пројеката из области путне инфраструктуре, као што су рехабилитација саобраћајнице Ириг-Рума, Врбас-Кула-Сомбор, наставак радова на деоници од Бегеча до Бачке Паланке, као и реконструкција пута од граничног прелаза Батровци до Кузмина.

„Када све сведемо, Војводина има чиме да се поноси. Сви ови пројекти су веома значајни, јер ћемо њиховом реализацијом у потпуности променити слику путне и саобраћајне инфраструктуре у покрајини“, истакао је председник Мировић најављујући да ће у наредних неколико дана бити отворена реконструисана деоница од Сремских Карловаца преко Банстола до Инђије.

Председник Мировић истакао је да су за све грађане покрајине веома значајни и пројекти који се односе на изгадњу постројења за прераду пијаће воде, те додао да је фабрика воде у Вршцу спремна за пуштање у погон.

„Покрајинска влада је финансирала фабрику воде у Новом Бечеју, прва фаза ће бити уговорена у наредних неколико дана и на томе нећемо стати“, казао је председник Мировић нагласивши да се значајна средства улажу и у унапређење здравственог система у Војводини.

Потпредседница Михајловић изјавила је да су Путеви Србије у реконструкцију и рехабилитацију путева у АП Војводини ове године уложили девет милијарди динара, а да је још шест милијарди динара планирано за нове пројекте.

“Рехабилитује се пруга Панчево-Орловат-Римски Шанчеви дужине 112 километара, а реконструисаће се и пруга Суботица-Сента. Радиће се реконструкција постојећег постројења у Врбасу, а у Кикинди ће бити изграђен нова фабрика пијаће воде”, навела је Михајловићева.

Члан Радне групе за координацију инфраструктурних пројеката на територији АП Војводине је и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић.