13/09/2022

„Покрајинска влада финансираће са додатних 274 милиона динара завршетак једног од раније започетих дугогодишњих пројеката – адаптацију, реконструкцију и доградњу Народног позоришта у Суботици“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка радова. Том приликом, председник Мировић уручио је градоначелнику Суботице Стевану Бакићу анекс Уговора за извођење VIII/2 фазе радова. Догађају су присуствовали и директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић.

Мировић је овом приликом истакао да је Покрајинска влада преузела да финансира компленту суму, и завршетак овог посла, да бисмо 1. септембра наредне године, као што је договорено данас, имали гала концерт на отварању новог објекта Народног позоришта.
„С обзиром на то, да смо у потпуности уредили финансије, успели смо да обезбедимо и онај новац који је требало да обезбеди Влада Србије и Град Суботица. Ту смо добили на времену, јер да смо чекали још ова два нивоа власти, новац бисмо обезбедили тек од пролећа следеће године. Тако смо овим гестом добили најмање шест месеци на времену и можемо са планом и амбицијом да приступимо том 1. септембру наредне године“, изјавио је председник Мировић.

Након тога ћемо одмах, додао је Мировић, приступити и планирању уређења концертне дворане. Тај пројекат ће такође помоћи Покрајинска влада.

„Оно што је важно је да ћемо ми повећати број запослених у Народном позоришту у Суботици, јер сад имају сасвим друге услове и друге могућности, а верујем и веће амбиције да се овде створи једно елитно позориште којим ћемо се поносити и на домаћем али и на међународном плану. Kултура захтева и имаће посебну подршку покрајинске администрације и у наредним годинама. Немамо ниједан незавршени објекат, ниједан незвршени проневерени посао, а наше финансије смо уредили тако да можемо да дамо конкретне планове и обећамо реализацију одређених послова“, истакао је председник Мировић.

За финансирање изградње и рехабилитацију саобраћајне инфраструктуре у Суботици, и у насељеним местима Таванкуту, Келебији, Вишњевцу, Палићу и Љутову, укупне дужине око 8500 метра, Покрајинска влада је путем Управе за капитална улагања Војводине само за ову годину издвојила 170 милиона динара изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка радова у Љутову, саобраћајнице у дужини од 2 километра.

„Морамо даље да наставимо са асфалтирањем улица тамо где на територији града Суботице до сада нисмо имали асфалт. Постигли смо договор да у Љутову обезбедимо средства за асфалтирање свих неасфалтираних улица у том месту. Имамо новца, заједнички можемо да урадимо и више, идемо амбициозније у тај посао наредне године.“, изјавио је педседник Мировић.

Мировић је подсетио да је завршена рехабилитацију улица у Тителу, у току су радови у Сенти, припремамо се и за велики посао у Новом Саду у области саобраћајне инфраструктуре, а биће настављена и реконструкција путне мреже на Фрушкој гори.

„Има доста посла у Војводини али имамо и снаге с обзиром да је, захваљујућу председнику Александру Вучићу и Влади Србије, привреда у нашој земљи ојачала. Можемо све више да улажемо у путну привреду, у рехабилитацију улица и у све друге пројекте на територији Војводине“, изјавио је Мировић.

„После застоја радова на Народном позоришту из објективних разлога, захваљујући Покрајинској влади и председнику Мировићу, обезбеђена су недостајућа средства и већ сутра крећемо у реализацију VIII/2 фазе, завршне фазе када су у питању у унутрашњи радови“, изјавио је градоначелник Суботице Стеван Бакић, и истакао да још остају радови на концертнној дворани, која је, како је рекао, засебна целина и Позориште ће моћи несметано да функционише без обзира на реконструкцију концертне дворане.

У току данашње посете Суботици, председник Мировић обишао је ненајављено и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“, истакавши да ће Покрајинска влада у наредном периоду помоћи овој установи у набавци нових кревета, опреме за кухињу и комби возила с инвалидном рампом.

Директор Дома Стојан Соковић истакао је да је значајна подршка Покрајинске владе, како би се унапредио живот 163 корисника, деце и омладине до 26 година као и 156 запослених лица.