23/02/2017

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и директор Управе за капитална улагања Недељко Ковачевић уручили су данас у Покрајинској влади уговоре представницима градова, општина и здравствених институција, који су остварили право на бесповратна средства за финансирање и суфинансирање пројеката на конкурсима Управе за капитална улагања АП Војводине. Укупан износ додељених средстава је 1.404.436.320,оо динара и тај износ добиће 39 општина и 11 институција за реализацију 68 пројеката.

Управа за капитална улагања АП Војводине је током јануара спровела седам конкурса, и то за финансирање и суфинансирање пројеката у областима локалног и регионалног економског развоја, културе, предшколског и основног образовања и васпитања, развоја спорта, саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања и заштите вода и здравствене заштите.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је приликом доделе уговора на чињеницу да је и у претходном шестомесечном периоду Покрајинска влада за готово свих 45 општина на територији Војводине издвојила 1.8 милијарди динара. Он је додао да је од огромног значаја и да очекује од општина и институција које су данас добиле средства да буду одговорне и ефикасне у реализацији пројеката, као и то да пројекти треба да буду завршени до краја године да би се већ следеће могло кренути у реализацију нових. Председник Мировић је истакао важност политике окупљања око пројеката и рекао да синергија заједничког рада локалних самоуправа, покрајинске и републичке владе доноси и бољи резултат. Рекавши да су сви пројекти важни за своје средине, Мировић је као најзамашније издвојио изградњу два нова блока Клиничког центра Војводине, завршетак Народног позоришта у Суботици до краја 2018. године, рашчишћавање остатака зграде Радиотелевизије Војводине на Мишелуку која би ускоро требало да почне, као и изградњу индустријских и пословних зона.

За реализацију пројеката који ће допринети побољшању пословне и инвестиционе климе у Кикинди, Шиду, Бачу, Кањижи, Бачком Петровцу, Инђији, Иригу, Суботици, Бачкој Паланци у Белој Цркви издвојено је 250 милиона динара; за реализацију пројеката који доприносе развоју, очувању, унапређењу и заштити културних и националних посебности локалне средине, Кањижа, Сента, Шид, Пландиште и Нови Кнежевац добиће 46,8 милиона динара, док ће унапређењу спорта у Малом Иђошу, Беочину, Тителу, Пландишту, Жабљу, Србобрану, Апатину и Темерину бити усмерено укупно 70 милиона динара. За побољшање услова рада установа предшколског и основношколског образовања и васпитања 50 милиона биће усмерено за пројекте у Врбасу, Беочину, Бачу, Опову, Вршцу, Сечњу и Иригу; за водоснабдевање и заштиту вода Вршцу, Зрењанину, Сомбору, Сремској Митровици, Апатину, Бачкој Тополи, Врбасу, Ковачици, Кули, Опову, Оџацима, Пећинцима и Сремским Карловцима додељено је 350 милиона. Пројектима у области саобраћајне инфраструктуре у Новом Бечеју, Новом Саду, Малом Иђошу, Оџацима, Пећинцима, Бечеју, Сремској Митровици додељено је 350 милиона, а у области здравствене заштите 237,6 милиона додељено је улагањима у пројекте у Новом Саду, Бачкој Тополи, Бачком Петровцу, Опову, Србобрану, Темерину и Чоки. За финансирање и суфинансирање набавке медицинске опреме, 50 милиона динара добило је 11 здравствених институција у Покрајини.

Према речима Недељка Ковачевића, директора Управе за капитална улагања, средства су опредељена добрим пројектима чији је циљ смањење јаза између развијених и неразвијених општина у Војводини. Ковачевић је додао и да је Управа за капитална улагања поуздани партнер локалним самуправама и позвао локалне самоуправе да будуће пројекте припремају пажљиво, како би се Војводина равномерно развијала и како би се подједнако улагало у све области.